Pollenallergi?
29 mars, 2021
Käken är i fokus!
25 november, 2021
Visa alla

Stöd eller inte?

Ska jag köpa inläggssulor? Ska jag testa och köpa stroppar som håller mina axlar bakåt? Bör jag köpa en avlastningsskena till min musarm?

Dessa frågor får jag ofta. Ett ord som går igen här är ju ordet KÖPA! Fundera lite över det! Mitt svar blir alltid såhär; om du kommer till mig med ont i armen och jag säger att vi lägger den i en slinga, så den får vila i 2 år – vad tycker du om det? Dom flesta säger direkt att, ja men då kommer ju musklerna i armen att förtvina. Just det! Varför ska vi då lägga musklerna under foten i en stödjande uppbyggd säng, så att dom slipper jobba? Är det skillnad på muskler i armen och muskler under foten? Slutar inte musklerna under foten att jobba?

Jag har aldrig förstått logiken med att avlasta musklerna. En muskel ska jobba, punkt! Sen att det under en KORT period kanske underlättar din rehab med en sula, det kan jag gå med på. Men inte år ut och år in!

Så vad ska du göra? Du ska träna upp dina muskler så dom klarar göra det du vill och behöver att dom gör! Träna dina tår, testa din balans varje dag, utmana kroppen med små saker. Själv står jag alltid på ett ben och tvättar mina fötter i duschen, en liten men enkel balansövning för kroppen. Gå alltid barfota på sommaren, det gynnar inte bara dina fötter. Gå på in/utsidan av foten, stå på ett ben när du borstar tänderna.

Börja med att göra denna enkla övning varje dag i 5 minuter. Det kommer även att hjälpa din hallux valgus om du har problem där.

Framför allt, inse att muskler måste jobba – inte vila!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *