Mina tips
Pilates?
16 februari, 2021
Vill du lyssna?
13 mars, 2021
Visa alla

Hur är det med träning?

Detta med att träna kommer ofta upp när jag jobbar med patienter. Alla tränar på något sätt, alla menar att dom tränar mycket. Jag frågar alltid hur mycket tränar du och hur mycket jobbar du? Då blir skillnaderna ganska tydliga. Sen så är det detta med va vi tycker är kul, när det gäller träning är det det vi oftast vill göra. Vi vill ha roligt, och det vi redan är duktiga på, det vill säga dom muskler som redan är starka och funkar – gör att träningen blir just, kul.

Sen så tränar vi oftast det vi kan se! Bröst och biceps, det är många som lägger ner oändlig mycket tid på att träna dessa muskler. Min tanke blir att alla muskler du använder för att gå in i en fosterställning, är starkare än muskler du använder för att göra tvärt om. Då är det dessa du ska träna i första hand. Kroppen gillar balans. Nu är våra rörelser väldig mycket framåt och inåt, vi sitter för mycket, vi sträcker inte vare sig armar eller ben bakåt eller utåt. Träning i rotation är något kroppen saknar, det ser jag dagligen när jag testar muskler. Muskler som används för att rotera utåt, vare sig det är ett ben eller en arm – är alltid för svaga. Då uppstår problem, som kan ge smärta.

Så är det verkligen det som är kul och som du kan se du behöver träna? Jag tänker att det du redan är duktig på och som är kul, är som regel det du inte behöver träna på! Så försök att vända på din vanliga träning med att börja med dom fem övningar du verkligen suger på! Lägg med tid på dessa och se till att få teknik och styrka att jobba tillsammans, då kommer du att få ett bättre resultat.

Sen när du ska börja på något nytt, se till att du verkligen har gett din kropp förutsättningar för att klara av det. Har du inte stabilitet och teknik, börja då inte med tunga marklyft! Träna upp din core och din stabilitet ordentligt så att kroppen verkligen kan klara av det du ber den om. Starta med mindre vikt än du själv tycker att du borde klara av. Detta för att se om du har tekniken för att klara det.

Och varför skriver jag nu om detta just idag? För att jag precis har haft en person som utmanade sin kropp med marklyft, och sen dess haft mycket ont i rygg, så illa att komma ur sängen idag var svårt. Så fundera på hur och vad och varför du tränar!

Trevlig helg därute! Hör av dig om du har frågor.

Comments are closed.